Sera kurmak için devlet desteği, örtü altı tarıma verilen bir çiftçi desteği olarak geçmektedir. KOSGEB hibesi ve ziraat bankasının çiftçilerimize verdiği kredileri ve şartları detaylıca aktaracağız. Devletten sera desteği almak isteyen kişiler sera kurmak için ya da var olan seralarını geliştirmek için bu desteği alabilirler. Yazımızı dikkatlice okuyarak sera destekleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Aldığınız bu destekle sadece sera kurmayabilirsiniz. Aynı zamanda seranızı büyütebilir veya gerekli olan tadilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Devletin verdiği sera kredisi yatırım maliyetlerinin %85’ini kapsamaktadır. İpotek teminatlı olarak alınan krediler 120 ay vadeli olarak değerlendirilmektedir. 1 – 3 – 6 – 9 – 12 ayda bir ödeme şeklinde ödeme yapılabilir. Diğer iş kurma seçeneklerinden faydalanmak için İş Yeri Açma Kredisi yazımızı okuyunuz. Devlet destekli faizsiz ve 9 adet bankanın verdiği kredi imkanlarından faydalanabilirsiniz.
Sera Kurmak İçin Devlet Desteği Belgeleri Nelerdir?
Sera kredisi kullanacağınız sırada belirtmeniz gereken bazı belgeler gerekmektedir. Bu belgeler şu şekildedir:
- Kontrollü örtü altı kayıt sistemi belgesi
- Çiftçilik belgesi
- Sera satın alacaksanız seraya ait olan ekspertiz belgesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Sera tadilat edilecekse veya yeni yapılacaksa performans ve kesin fatura
Yukarıdaki belgeleri belirttiğiniz zaman şubede yapılacak olan değerlendirmelerden sonra gerektiği takdirde sizden farklı belgeler de talep edilebilir. Yerli üretim yapan veya yapma planı olan kişilere tarıma devlet destekli krediler BEBKA, KOSGEB, Ziraat Bankası ve farklı devlet bankaları tarafından verilmektedir.
Sera Kurmak İçin Verilen Devlet Desteği Nedir?
Seracılık yapmak isteyen kişilere verilmek üzere Bankalar Kurulu’nun aldığı düşük faizli kredi sistemi bulunmaktadır. Su, mazot ve elektrik gibi yapılacak olan harcamalarınız için de sizlere hibe olanakları verilecektir. Hibe sisteminden faydalanmak isteyen kişiler ilk olarak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları gerekmektedir. Yani başvuruda bulunmak isteyen kişilerin ÇKS belgesinin mutlaka olması gerekmektedir.
Seracılık yapı gereği genellikle sıcak iklime sahip olan bölgelerde yapılması gerekir. Bu yüzden ülkemizde genellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde seracılık yapıldığını görebiliyoruz. Seracılıkta yürütülen her faaliyet ince detaylarına kadar takip edilir. Bu faaliyetleri özellikle Gıda – Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çok yakından takip etmektedir. Bakanlık tarafından vatandaşlara yapılan duyuruda;
- Mersin ilimizde 153 bin 076
- Antalya ilimizde 220 bin 441
- Adana ilimizde ise 118 bin 219 alanın üzerinde örtü altı yetiştiricilik yapılmaktadır.
- Ayrıca Devlet Destekli Sera Sigortası yazımızda devletin seralar için verdiği sigorta desteğinden bahsettik.
Devlet Desteği İle Sera Kurmak
Yerli üretimi artırmak için seracılık yapmak isteyen girişimcilere ve sera kurmak için devlet desteğine ihtiyacı olan girişimcilere özellikle Ziraat Bankası ve KOSGEB çiftçi projesi destek hibesi olarak çeşitli destekler verilmektedir. Bu destekler 50 BİN TL geri ödemesiz destek ve 100.000 TL geri ödemeleri kredidir.
Hibe adı altında verilen desteğin geri ödemesi bulunmamaktadır. 100.000 TL geri ödemeli krediyi 2 yıl sonra ödemeye başlayabilirsiniz. Bu desteklerden faydalanmak ve detaylı bilgi edinmek için KOSGEB 50 Bin TL Hibe konumuzu okuyabilir; 0 faizli ve geri ödemesiz krediler hakkındaki detaylara ulaşabilirsiniz.
Ziraat Bankası Sera Kredisi
Ziraat Bankası, çiftçilere en fazla sera kredisi veren devlet bankaları arasında yer almaktadır. Ziraat Bankasından bu krediyi almak istiyorsanız kontrollü örtüaltı üretme koşullarına uygun olan en az 1 dekar büyüklüğünde alanınız olması gerekir. Ziraat Bankası bu kredileri, seralarında üretim yapan ve fizibilite raporlarını bakanlık müdürlüklerinde onaylayabilen işletmelere verilmektedir. Üretimi yapan kişilerin kanunlara uygun bir şekilde üretim yapması gerekir.
Ziraat Bankası sera destek kredisi ile nakliye, tohum, gübre, pazarlama, ilaç, yakıt ve çeşitli demirbaş alımı sağlayabilirsiniz. Lakin, Bakanlar Kurulu Kararlarında yer verilen özellikleri ve şartları taşımanız gerekmektedir. Bu konudaki detaylı bilgiler için banka şubelerine uğrayabilirsiniz. Sera kurmak için devlet desteği başvurusu ve şartları hakkındaki sorularınızı yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz. Ayrıca hayvancılık kredileri için yapılan desteklemelere ulaşmak için devlet destekli hayvancılık kredisi yazımıza göz atabilirsiniz.
teşekur sera kuramadım 15yıldır agactan yaptım gocdu 15yıldan beri uraştım bankalara kovdular siz zenginlerin adamısınız bense fakirim tarlam tapum olsa dahi kalkınacak diye korktular destekleseydi 40 dekar örtualtı seram olurdudomates sala işcilerle calışırdım gençligim gitti eveli olacaktı fakirlik boynumu buktu devlet destegi yalan inanmıyorum kosgebe de devletede fakirlige devam
10 dönüm sera kurmak istiyorum arazim yok adana da yaşıyorum cifciyim arazi kiraliyorum eğer öyle bişey varsa devlet bize bu imkanı sağlasın
2018 yılı Kırsal kalkınma desdekleme projesinden yararlanmak istiyorum ne yapabilirim
Balıkesir’de yaşıyorum ejder meyvesi üreticiliği yapmak istiyorum KOSGEB belgem var devlet desteği almak istiyorum
Sayın yetkili ben Mersin ili’nin Bozyazi Ilcesi’n’de 8800 metrekare tapulu alana muz serasi yapmak için zemin hazırlığını yapmış bulunmaktayım.Bu konuda devlet destekli yani hibeli veya dusuk kredili yatirim konusunda bilgilendirmenizi istirham ediyorum.Tarafıma mail yoluyla bilgi verirseniz memnun olurum.
istiritye mantar yetistiriciligi seracilik kapsamina giriyomu ve ziraat bankasi kredilerinden faydalana biliyozmu
Banka kredi verse zaten gider alırız. Sizin desteğiniz sadece zengine, Allah bilir kaç kişinin daha parasına para katacaksınız. Fakire devlet nezaman güzellik yapmış ki.
Belediyeler vatandaşa sera yaparak verebilir mi ? Tarım Bakanlığı’nın tek tip sera çalışması var mı?