Kredi Kartı Limit Aşımı Nasıl Olur ? Cezası Nedir ?

Map Anasayfa Kredi Kartları Kredi Kartı Limit Aşımı Nasıl Olur ? Cezası Nedir ?
Kredi Kartı Limit Aşımı Nasıl Olur ? Cezası Nedir ?

Tüketim çılgınlığının 1 numaralı aracısı kredi kartıdır. Tüketicilerin çok büyük bir kısmı; acil durumlar dışında günlük harcamalarını karşılamak için de kredi kartı kullanıyorlar. Bazı kredi kartları alışveriş yaptıkça puan kazandırıyor, bazıları ise harcamaları takip etme, sınırlandırma ve analiz etme gibi avantajlar sunuyor. Kredi kartlarının bilinçsiz kullanılması ise bir çok olumsuz duruma yol açabilmektedir. Biz de bu yazımızda kredi kartı limit aşımı nedir, limit aşılırsa ne olur, limit aşımı cezası nedir ve kredi kartı limit aşımı nasıl olur ? sorularının cevaplarını vermeye çalışacağız.

Kredi Kartı Limit Aşımı Nedir ?

Bankaların size verdikleri kredi kartlarının içerisinde belirli bir limit bulunmaktadır. Bu limit; sizin o kredi kartını kullanarak yapabileceğiniz toplam alışveriş tutarınızı gösterir. Ancak bazı istisnai durumlarda bu limitin dışına çıkılabilmektedir. Bu durumlardan kaynaklı olarak kartınızdaki toplam limitinizden daha fazla harcama yapmanız durumunda kredi kartınızın limiti aşılmış olur.

Kredi Kartı Limiti Aşılırsa Ne Olur ?

Hemen hemen herkesin imdadına yetişen kredi kartları; market alışverişinden, giyim harcamalarına; seyahat giderlerinden, fatura ödemelerine kadar bir çok insan için yeri geldiğinde kurtarıcı görevi görmektedirler. Uzun taksitlendirme seçenekleri ve yüksek limitler, tüketiciyi kredi kartı kullanmaya teşvik ediyor. Peki ya kredi kartınızın limitinizi aşarsanız ne olur ? Biraz detaylı açıklayalım.

Alışverişiniz Onaylanmayabilir

Kredi kartı limit aşımı durumunda yeni alışverişleriniz onaylanmayabilir. Harcama yaptığınız iş yerinin kasasında veya internetten alışveriş yaptığınız bilgisayarın başında böyle bir durumla karşılaşmamak için güncel olarak kredi kartınızın limitini takip etmeniz gerekmektedir.

İlginizi çekebilir:  Kredi Kartı Aidatı

Ödemekte Zorlanabilirsiniz

Kredi kartının limit aşımı her zaman banka tarafından reddedilmeyebilir. Bankadaki olumlu müşteri profilinize veya bankacılık geçmişinize dayanarak bankalar otomatik limit artırımı yapabilirler. Limitinizin üstüne çıkmanız bütçenizi sarsabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için otomatik limit artırımı durumunuzu bankanızla görüşmeniz gerekmektedir.

Kredi Notunuz Olumsuz Etkilenebilir

Kredi kartı limit aşımları sadece ekstra ödemeler olarak geri dönmez. Bankacılık geçmişinize not olarak düşülebilir. Kredi kartı limit aşımı ve biriken kredi kartı borçları kredi notunuzu olumsuz etkileyerek, kredi başvurularında size sıkıntı çıkarabilir.

Kredi Kartı Limit Aşımı Nasıl Kontrol Edilir ?

Kredi kartınızın limit durumunu kontrol edebilmek için; aylık olarak size gönderilen ekstrenizi kontrol etmenizde fayda vardır. Bu ekstre size posta yoluyla veya elektronik posta (e-mail) yoluyla gönderilebilir. Bunun haricinde; kredi kartını kullandığınız bankanın internet şubesi veya mobil uygulaması üzerinden de güncel limitinizi öğrenebilirsiniz. Limitin aşılacağını düşündüğünüz durumlarda (varsa) gölge limitiniz devreye girebilir. Limit aşımı durumunda devreye giren gölge limit hakkında biraz bilgi verelim.

Gölge Limit Nedir ?

Kredi kartı gölge limiti, limitiniz tükendiği anda alışverişe devam edebilmenizi sağlayan limittir. Bu limit bankaların inisiyatifinde kullandırılmaktadır. Sıkıntı yaşadığınız durumlarda kullanabileceğiniz bu limit, ilerleyen zamanlarda size zorluk çıkarabilir. Çünkü borcunuz arttıkça bütçeyi aşma durumunuz söz konusu olacaktır.

Gölge Limit Kimlere Tanımlanır ?

Kredi kartı gölge limiti her kredi kartında bulunmaz. Genel olarak; bankaların uzun yıllardır müşterisi olan, ödemelerini düzenli yapan ve bankacılık geçmişi olumlu kişilere tanımlanır. Bu limit zaman zaman hayat kurtarıcı nitelikte olsa da, zaman zaman müşteriyi zora da sokabilmektedir. Kredi kartınızda gölge limit olup olmadığını bankanızdan öğrenerek, ihtiyaç duymayacağınızı düşünüyorsanız kapatabilirsiniz.

Kredi Kartı Limit Aşımı Cezası Var mı ?

Kredi kartı limit aşımının özel bir cezası yoktur. Bankalar tarafından size bir yaptırım uygulanmaz. Ancak kredi kartınızın limitini aşmanız durumunda kredi puanınız ve bankacılık geçmişiniz olumsuz etkilenebilir. Bu yüzden kredi kartınızın limitini aşmamanızda fayda vardır.

İlginizi çekebilir:  Halkbank Paraf Kredi Kartı Başvurusu

Limit Aşımının Önüne Nasıl Geçilir ?

Bankanızın internet şubesi veya mobil bankacılık uygulamasına girdikten sonra “Kartlarım” menüsünden kredi kartınızın limitini kontrol edin. Kullanılabilir limitinizin ne kadar olduğunu iyi ezberleyin ve kredi kartınızı kullanmadan önce o limitten aşağı bir miktar için kullanmaya dikkat edin. Kredi kartından çekilen nakit avans varsa, onun faizini de hesaba katmak gerekiyor. Kredi kartınızdan otomatik ödeme talimatı verdiyseniz, o talimatın gerçekleştirildiği günü kontrol edin. Kredi kartınızın limiti aylık harcamalarınız için yeterli gelmiyorsa kredi kartı limitinizi arttırmaya çalışabilirsiniz.

Kredi Kartı Limiti Nasıl Arttırılır ?

Bankalara yapacağınız kredi kartı limit artırım talebi; kredi notunuz, borç durumunuz ve gelir düzeyinize göre değerlendirilir. Yeterlilik sağlayan müşterilerin kredi kartı limitleri arttırılır. Kredi kartı limit artırım başvurunuzu;

  • Banka şubeleri aracılığıyla
  • ATM’ler aracılığıyla
  • İnternet şubesi aracılığıyla
  • Mobil uygulama (cep şube) aracılığıyla
  • Müşteri hizmetleri aracılığıyla
  • SMS kanalı aracılığıyla yapabilirsiniz.

Bu yazımızda kredi kartı limit aşımı nedir, limit aşılırsa ne olur, limit aşımı cezası nedir ve kredi kartı limit aşımı nasıl olur ? sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlere gönderebilirsiniz.

Makalemizi Faydalı Buldunuz mu?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 puan, ortalama: 0,00 out of 5)
blankLoading...
Güncelleme:

Kredi Kartı Limit Aşımı Nasıl Olur ? Cezası Nedir ? Yazısı İçin Yorum Yap veya Soru Sor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *