Bankadan aldığınız kredi kartınızı yoğun olarak kullanıyorsanız, bu haberimiz tam size göre. Tüketicilerin genel olarak bilmedikleri yönetmeliklerden kaynaklanan çok sayıda maddi kaybı oluyor. Bu maddi kayıpları önlemek veya minimuma indirebilmek içinse, bilinçli tüketici olmanın gerektirdiği bilgi sahibi olma zorunluluğu vardır. Bilinçli tüketici olma yolunda atacağınız büyük adımlardan biri de, kredi kartı kullanımında hangi yasal haklara sahip olduğunuzdur. Bu yazımızda kredi kartı aidatı nedir, kredi kartı aidatı iadesi, kredi kartı aidatı geri alma, kredi kartı aidat iadesi nasıl alınır ve kredi kartı aidatı iade yolları ile ilgili siz değerli okuyucularımızı bilgilendireceğiz.
Kredi Kartı Aidatı Nedir ?
Bankalar, kredi kartı kullanan müşterilerinden hem hizmet bedeli hem de kart ücreti olarak 12 ayda bir ücret talep etmektedirler. Kimi bankalar limiti olan kartlardan bu ücreti otomatik olarak keserken, kimi bankalar da müşterinin hanesine borç olarak kaydetmektedirler. Bankalar tarafından yıllık olarak kesilen bu ücrete kredi kartı aidatı diyoruz. Kredi kartı aidat tutarı bankadan bankaya ve kartın cinsine göre değişkenlik göstermektedir. Güncel olarak yıllık 99 TL‘den başlayan kredi kartı aidatları, 380 TL‘ye kadar çıkabilmektedirler.
Kredi Kartı Aidatı İadesi
Bankalar “huyları” gereği ne yazık ki para kazanmak için bir çok yola başvurmaktadırlar. Bunlardan birisi de kullandığınız kredi kartlarından aidat adı altında talep ettikleri yıllık ücrettir. Eğer hesap özetinizi takip etmeyen biriyseniz, bu tutar sizden habersiz kesilebilir ve son ödeme günü geldiğinde de tahsil edilebilir. Bilinçli bir tüketici ise hesap özetini takip ederek, kart aidatı kesilmesi durumunda bunun iadesi için gereken yollara başvurur. Peki bu yollar hangileridir ?
Bankaya Başvuru Yaparak Kart Aidatının Geri Alınması
Banka tarafından, kullandığınız kredi kartına yönelik bir aidat tahsilatı gerçekleştirilmişse; bunu geri almak için bankaya dilekçe yoluyla başvuru yapabilirsiniz. Genel olarak maaş müşterilerinden kredi kartı aidatı tahsil etmeyen bankalar, maaş müşterisi olmayanlar için de kart aidatı talep etmemek için iki seçenek sunmuşlardır.
- Kredi kartından aylık olarak düzenli harcama taahhütü vermek
- Kredi kartınızdan veya hesabınızdan otomatik ödeme talimatı vermek (En az 2 fatura)
Kredi kartı aidatı iadesi için bankaya verilecek dilekçe örneği için buraya tıklayınız.
Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Yaparak Aidat İadesi Almak
Genellikle valilik veya kaymakamlık bünyesinde hizmet veren Tüketici Hakem Heyetleri üzerinden de, sizden kesilen kredi kartı aidatlarını geri alabilmeniz mümkündür. Resmi gazetede yayımlanan Yargıtay kararı ile artık bu mümkün olmaktadır. İster kamu bankası, ister özel banka olsun; kredi kartı aidat iadesi için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken kesilen kart aidatını gösteren bir dekontun elinizde olmasıdır. Elinizde bulunan dekontla Tüketici Hakem Heyeti’nde hazır bulunan bir dilekçeyi doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Dilekçenizle beraber dekontu da eklemenizle birlikte süreç başlayacaktır. Bu süreç ortalama 15 iş günüdür. Aynı şekilde banka da 15 iş günü içerisinde Tüketici Hakem Heyeti’ne geri dönüş sağlayarak kart aidatınızı ödemektedir.
E-Devlet Üzerinden Başvuru Yaparak Kart Aidatı İadesi Almak
Oturduğunuz yerden E-Devlet’i kullanarak kredi kartı aidat iadesi başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için bir kaç şeye ihtiyacınız olacak :
- PTT üzerinden alınmış E-Devlet şifresi
- Kullanmış olduğunuz bir mail adresi
- Banka tarafından kredi kartı aidatı kesildiğini gösteren bir dekont
E-Devlet üzerinden başvuru yapmadan önce, bankanın iletişim mailine başvuru dilekçesindeki gibi kart iadesi için başvuru maili atabilirsiniz. Bankanın size dönüşü olumlu olursa, başka bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Fakat cevapları olumsuz olursa o zaman şu adımları izlemeniz gerekmektedir :
- E-Devlet’e giriş yapın,
- Arama butonuna “Hakem Heyeti” yazın,
- Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Bireysel Müşteri Hakem Heyeti’ne girin,
- Yeni Başvuru butonuna tıklayın,
- Karşınıza çıkan sayfaları onaylayın,
- Banka listesinden kart aidatı kesen bankayı seçin,
- Başvurunuzu tamamlayın.
Başvurunuz neticesinde size ortalama 30 iş günü içerisinde mail ile dönüş sağlanacaktır. Gelen maili bankaya iletmeniz durumunda kesilen kart aidatınızı geri alabilirsiniz.
Bu yazımızda kredi kartı aidatı nedir, kredi kartı aidatı iadesi, kredi kartı aidatı geri alma, kredi kartı aidat iadesi nasıl alınır ve kredi kartı aidatı iade yolları ile ilgili siz değerli okuyucularımızı bilgilendirdik. Merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlere gönderebilirsiniz.
Kredi Kartı Aidatı İadesi (Dilekçe Örneği) Yazısı İçin Yorum Yap veya Soru Sor.