Konut Kredisi Masrafları Nelerdir?

Map Anasayfa İhtiyaç Kredileri Konut Kredisi Masrafları Nelerdir?
Konut Kredisi Masrafları Nelerdir?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşların merak ettiği sorulardan bir tanesi de, konut kredisi masraflarının ne kadar olduğu sorusudur. Tüketiciler bankalara konut kredisi başvurusu yapmadan önce, ilk olarak faiz oranlarını değerlendirmeye almaktadır. Tabi ki, kredi çekmeden önce faiz oranlarını incelemek mantıklı bir harekettir. Fakat yalnızca faiz oranlarına bakarak konut kredisi çekmek, son derece yanlıştır ve tüm alternatifler değerlendirilmelidir. Faiz oranlarına ek olarak bunların masraflarını da incelemek ve buna göre hareket etmek gerekmektedir. Örneğin %1,60 faiz oranlı bir konut kredisine ekstra tüm masrafların eklenmesi ile beraber %1,67 ile %1,70 gibi seviyelerde faiz oranlarını görebiliriz. Bankalar da kredisini “daha uygun” göstermek için müşteriye masrafları gizliden eklemektedir ve böylece sizler düşük faiz oranlarını görerek aldanmış olursunuz.

Konut kredisi masrafları, konut kredisi masraf hesaplama, tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, konut kredisindeki zorunlu sigortalar ile ilgili detaylı bilgi alabileceğiniz yazımıza başlıyoruz.

Konut Kredisi Masrafları

Şüphesiz ki binlerce kişi krediyle ev sahibi olmak istiyor. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte konut kredilerinde ülke tarihinin en uygun faizli kredilerini görmüştük. En uygun faizli krediyi tercih ederek ev almak sizler için mantıklı bir tercih olacaktır. Bunların yanı sıra bankalar tarafından sunulan ek masraflar olacak. Adlandırılan vergileri ve diğer ödemeleri de göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz. Biz de bankalar tarafından konut kredilerinde müşterilerin karşısına çıkan masrafları araştırdık ve bunları yazımızda detaylı olarak aktardık. Aşağıda yer alan tabloda konut kredisi masraf tutarları ve ekstra tüm giderler bulunmaktadır.

Konut Kredisi Dosya Masrafı (Kredi tahsis ücreti)

Geçmiş dönemlerde dosya masrafı olarak karşımıza çıkan bu tutar, şimdi ise kredi tahsis ücreti adı altında bizlere sunulmaktadır. “Masrafsız krediler” ise kredi tahsis ücreti olmayan kredilerdir ve kimi bankalar bunu uygulamaktadır. Dosya masrafı için de bankaların sözleşme imzalatmasından dolayı, bu tutarı geri alma gibi durumlar olmayacaktır.

İlginizi çekebilir:  36 Ay Vadeli 10.000 TL En Uygun Faizle Kredi Veren Bankalar

Ekspertiz Ücreti

Tüm bankalarda başvurulan konut kredileri için bankalar çalışmakta olan bir ekspertizi görevlendirir. Ekspertiz olan kişi, eve giderek bizzat araştırmalar yapar ve evin net değerini ortaya çıkarır. Ekspertizin verdiği değerin %90’ına kadar konut kredileri kullanılmaktadır. Yani %100’üne alma gibi durum söz konusu değildir. Ekspertizin ev için biçtiği değerin en az %10’u kadar peşin ödeme yapmalısınız. Banka ekspertiz için de sizden “ekspertiz masrafı” adı altında ekstra bir masrafı alacaktır. Konut ekspertizleri yada diğer ekspertiz ücretleri her bankaya göre farklılık gösterebilir. Ekspertiz ücreti genel olarak 900 TL ile 1.300 TL arasındadır. 

Evin tamamına (Peşinatsız) kredi veren bankalar konumuzu okumak için BURAYA TIKLAYINIZ

Hayat Sigortası

Tüm bankaların verdiği tüm kredilerde, tutar çok düşük olsa dahi, hayat sigortası uygulaması yapılmaktadır. Bunun nedeni de bankanın verdiği borç parayı riske atmak istememesinden kaynaklanmaktadır. Hayat sigortası, kredi kullanacak kişinin yaşı, mesleği, aylık geliri, evin değeri, kredi tutarı ve sigorta şirketi gibi farklı sebepler değerlendirilerek ortaya çıkmaktadır.

Konut Sigortası

Konut sigortası ise oluşabilecek doğal afet, yangın, yıldırım düşmesi gibi beklenmeyen nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Konut sigortasında verilecek ücrete ek olarak, alınacak hizmet genişletilebilir. Örneğin cam kırılması, elektrik arızası gibi şeyler için de konut sigortası yaptırılmaktadır. Bu sigortayı yaptırmak yasal olarak herhangi bir zorunluluğu olmasa bile, bankalar kredi vermek için çoğu zaman bu sigortanın yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Konutun ili, ilçesi, metrekaresi, yaşı ve sigorta şirketine göre fiyatı değişkenlik gösterir.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

DASK deprem sigortası yaptırmak mutlaka zorunlu olan bir diğer uygulamadır. Bankalar konut kredisi vermek için bu sigortanın da yaptırılmasını istiyor. Tüm bu sigortalar bankanın anlaşmalı olduğu kurum tarafından yapılır. DASK sigorta primi ise konutun yaşı, bulunduğu konumu, metrekaresi, inşa yılı ve yapı tarzı gibi durumlar değerlendirilerek ortaya çıkarılmaktadır.

İlginizi çekebilir:  En Uygun Faizli Kredi Veren Bankalar (3 Banka)

İpotek Tesis Ücreti (Taşınmaz Rehin Ücreti)

Tüm bankalar konut kredisi kullandırdığı eve, ipotek yapar. Yani ilgili eve banka tarafından ipotek konulmaktadır ve bunun ücreti de doğal olarak sizlerden talep edilmektedir. Bu ücret ise genellikle 400 TL ile 550 TL arasında olmaktadır.

Sizleri konut kredisi masrafları, konut kredisi masraf hesaplama, tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, konut kredisindeki zorunlu sigortalar gibi konularda bilgilendirmeye çalıştık. Aklınıza takılan soruları uzmanlarımızın yanıtlaması için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere gönderebilirsiniz.

Makalemizi Faydalı Buldunuz mu?

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 puan, ortalama: 5,00 out of 5)
blankLoading...
Güncelleme:

Konut Kredisi Masrafları Nelerdir? Yazısı İçin Yorum Yap veya Soru Sor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *