Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren 30 kadar banka mevcuttur. Bu bankalar içinde bazıları belli şartlara uyan müşterilerinden havale ve EFT ücreti almazken, bazıları ise hiç bir şart sunmadan havale ve EFT ücreti almamaktadırlar. Bu yazımızda sizlere havale nedir ve nasıl yapılır ? EFT nedir ve nasıl yapılır ? Havale ve EFT ücreti almayan bankalar ile havale ve EFT ücreti almamak için belli şartlar koşan bankalardan bahsedeceğiz.
Havale Nedir ?
Günümüzde İnternet ve Telefon Bankacılığı üzerinden herkes oturduğu yerden bankacılık işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir. Havale işlemleri de mektup, bilgisayar ve banka yoluyla gerçekleştirilebilmektedir. Havale; aynı bankaya ait farklı hesaplar arasındaki para transferi için kullanılan terimdir. Havale işlemi aynı banka içerisinde yapıldığından, yetkili birimin onayı gerekmeden anında gerçekleşebilir.
Havale Nasıl Yapılır ?
Öncelikle havale yapılabilmesi için, karşı tarafın yani alıcının hesap bilgilerine ihtiyaç vardır. Alıcının adı, soyadı, hesap numarası ve transfer edilecek para tutarı havale için yeterlidir. Hesap numarası yerine IBAN ile de işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
Havale yapabileceğiniz bir çok yöntem mevcuttur. Şube kanalı, İnternet Bankacılığı, Cep Şube (Mobil Uygulama), ATM ve yazılı talimat bunların en bilinenleridir.
Havale Saatleri
Havale işlem saatlerinde herhangi bir sınır yoktur. Şube kanalıyla veya yazılı talimatla yapacağınız işlemlerde ise müşterisi olduğunuz bankanın mesai saatlerini kullanmanız gerekmektedir.
EFT Nedir ?
EFT; açılımı Elektronik Fon Transferi olan, farklı kurumlar arasında para transferinin gerçekleştirilebilmesi durumudur. EFT işlemini gerçekleştirebilmek için alıcı adı, soyadı, IBAN ve transfer edilecek para miktarının doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir.
EFT Nasıl Yapılır ?
EFT işlemi yapabilmek için gönderici ve alıcıya ait vadesiz hesapların farklı bankalarda bulunması gerekir. Aynı bankalarda bulunan hesaplar arasında EFT işlemi gerçekleştirilemez. Bunun için havale kanalının kullanılması gerekmektedir.
Banka şubesi kanalıyla EFT yapmak için bankaya giderek alıcı kişinin IBAN’ı, adı, soyadı, transfer edilecek tutar bilgilerini banka yetkilisine vererek bir EFT talimatı oluşturmasını isteyebilirsiniz.
Bankanızın ATM, İnternet Bankacılığı, Cep Şube (Mobil Uygulama) kanallarından biriyle EFT yapmak için ise; “Başka Bankaya Transfer” seçeneğini seçtikten sonra alıcı bilgilerini girerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
EFT Saatleri
Banka şubesi yoluyla EFT talimatı vermek isteyenler için banka mesai saatleri dışında EFT yapmak mümkün değildir. İnternet Bankacılığı, Cep Şube (Mobil Uygulama) ve ATM’den EFT yapmak isteyenler içinse; bilinenin aksine bir saat sınırı yoktur. Sadece resmi tatiller, hafta sonları ve 09:00-17:00 saatleri dışında yapacağınız EFT işlemleri sıradaki iş gününde gerçekleşmektedir. Yani siz EFT talimatınızı 7/24 verebilirsiniz ama EFT işleminin gerçekleşmesi için iş günü ve mesai saati olması gerekmektedir.
Havale ve EFT Ücreti Almayan Bankalar
Günümüz ekonomisinde bankacılık işlemlerinin çok önem kazandığı ve nakit akışının, ödemelerin ve borç-alacak ilişkisinde bankaların sıklıkla kullanıldığı çok önemli bir gerçektir. Artık online olarak banka içerisinde ve bir bankadan diğerine para göndermek çok kolay bir hale geldi.
Havale (Aynı banka içinde para aktarımı) ve EFT (Bir başka bankaya para aktarımı) ücretleri, aktarılan tutara göre çok yüksek bedellere mal olmaktadır. Aşağıda para aktarmanın en uygun yollarını siz değerli okurlarımıza aktarmaya çalışacağız.
Havale ve EFT ücreti almayan bankaları, şart koşan ve koşmayan bankalar olarak 2’ye ayırabiliriz.
Koşulsuz Havale ve EFT Ücreti Almayan Bankalar
- Enpara.com
- Kuveyt Türk
- Kuveyt Türk’e bağlı faaliyet gösteren seninbankan.com.tr
- Albaraka Türk
- Fibabanka
- CEPTETEB
Belli Şartlarla Havale ve EFT Ücreti Almayan Bankalar
Halkbank
Halkbank, maaş müşterilerinden havale ve EFT ücreti almamaktadır.
ING Bank
ING Bank, maaş müşterilerinden ve ING Bank yoluyla Findeks kredi notunun her ay telefonuna bildirilmesi taahhütünü veren müşterilerinden havale ve EFT ücreti almamaktadır.
Ziraat Bankası
Türkiye’nin en fazla şube ağına sahip bankası olan Ziraat Bankası, maaş müşterilerinden ve burs veya kredi alan üniversite öğrencilerinden havale ve EFT ücreti almamaktadır.
QNB Finansbank
QNB Finansbank, maaş müşterilerinden ve en az 1 (bir) adet otomatik ödeme talimatı veren müşterilerinden havale ve EFT ücreti almamaktadır.
Yapı Kredi Bankası
Yapı Kredi Bankası da maaş müşterilerinden ve Yapı Kredi Play Kart sahibi öğrencilerden havale ve EFT ücreti almamaktadır. Mesai saatleri dışında gerçekleştirilen EFT işlemleri ise ücretlidir.
Denizbank
Denizbank; emekli maaşını Denizbank’a taşıyan müşterilerinden, emekli maaşlarını Denizbank’tan almayı taahhüt ettikleri süre boyunca havale ve EFT ücreti almamaktadır. Emekli maaşının başka bankaya taşınması durumunda ise bu hizmetler tekrar ücreti olmaktadır.
Bu yazımızda sizlere havale nedir ve nasıl yapılır ? EFT nedir ve nasıl yapılır ? Havale ve EFT ücreti almayan bankalar ile havale ve EFT ücreti almamak için belli şartlar koşan bankalardan bahsettik. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlere gönderebilirsiniz.
Havale ve EFT Ücreti Almayan Bankalar Listesi Yazısı İçin Yorum Yap veya Soru Sor.