
Bir bankacılık işlemini yapabilmek için müşterinin sahip olması gereken en önemli iki şey nüfus cüzdanı ve gelir belgesidir. Gelir belgesi genel olarak kişiye özeldir ve üzerinde kişinin sahip olduğu gelir ile ilgili bütün ayrıntılar yer almaktadır.
Gelir belgesi nedir, gelir belgesi nasıl alınır, gelir belgesi e-Devlet ve gelir belgesi örneği gibi merak edilenleri araştırdığımız yazımız başlıyor.
Başlıklar
Gelir Belgesi Nedir ?
Gelir belgesi kişinin aylık kazancını gösteren belgedir. Diğer adı aile gelir belgesidir. Bazı sektör çalışanları için maaş bordrosu da denmektedir. Resmi bir geliri olan herkesin istediği zaman gelir belgesi talep etme hakları vardır. Bazı kurum ve kuruluşlar da kişilerin gelir belgelerini görmek isteyebilirler. Örnek vermemiz gerekirse; bankaya kredi ya da kredi kartı için başvuran bir kişiden önce T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, ardından kişinin aylık net maaşını gösteren gelir belgesi istenir.
Gelir Belgesi Nereden Alınır ?
- Kişinin çalışma şekline göre gelir belgesi alabilme durumu değişiklik göstermektedir. Gelir belgesi alma yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz;
- Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, gelir belgelerini e-devlet sistemine bağlı e-bordro sisteminden alabilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar için gelir belgesi sistemde maaş bordrosu adıyla gösterilmektedir.
- Sigortalı çalışanlar gelir belgelerini kurumlarından talep edebilirler.
- Bağkur’a bağlı olan serbest meslek çalışanlarının gelirlerini gösteren vergi levhaları onların gelir belgeleri niteliği taşır.
- Emekliler de kamu çalışanları gibi e-devlet üzerinden maaş bordrolarını yani gelir belgelerini edinebilirler.
E-Devlet Üzerinden Gelir Belgesi Nasıl Alınır ?
- E-Devletten gelir belgesi almak basit bir işlemdir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
- E-Devlet kapısına T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıyoruz.
- Giriş yaptıktan sonra arama butonuna Hazine ve Maliye Bakanlığı yazıyoruz.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı hizmetlerinden E-Bordro hizmetine tıklıyoruz.
- Açılan sayfadan yılı ve ayı seçerek, gelir belgesi (maaş bordrosu) almak istediğimiz ayın gelir belgesini alıyoruz.
Not : E-Devlet şifresi mevcut değilse şifre almak için PTT’ye başvurmak gerekmektedir.
Gelir Belgesi Çeşitleri
Geliri olmayan birinin borcunu ödeyemeyeceği mantığıyla; bankalar gelir belgesi olmayan kişilere kredi vermez, kredi kartı çıkartmazlar. O yüzden kişinin bankaya ibraz edeceği gelir belgesini nasıl ve nereden alacağını bilmesi çok önemlidir. Bankaların istediği gelir belgesi çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz :
Özel Sektör Çalışanları İçin Gelir Belgesi
- www.turkiye.gov.tr sayfasından alınan barkodlu SGK hizmet dökümü
- Son aya ait onaylı maaş bordrosu veya net maaş tutarını gösteren işyerince onaylı (imzalı) belge/maaş yazısı
Not : Bankalar kredi ya da kredi kartı almak için başvuran özel sektör çalışanlarının maaşlarını kendi bankalarından almaları durumunda gelir belgesi talep etmemektedirler.
Kamu Çalışanları İçin Maaş Bordrosu
- www.turkiye.gov.tr sayfasından (Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti bölümünden) alınan e-bordro çıktısı veya onaylı/kaşeli maaş bordrosu
- E-bordro getiren ilgililerin çalıştığı kuruma ait kurum kimliğinin bir örneği
Not : Bankalar kredi ya da kredi kartı almak için başvuran kamu çalışanlarının maaşlarını kendi bankalarından almaları durumunda gelir belgesi talep etmemektedirler.
Emekliler İçin Gelir Belgesi
Emekli maaşına ilişkin ilgili Banka onaylı maaş/hesap ekstresi veya müşteri tarafından www.turkiye.gov.tr sayfasından (e-hizmetler bölümü) alınacak barkodlu maaş dökümü
Not : Bankalar kredi ya da kredi kartı almak için başvuran emeklilerin maaşlarını kendi bankalarından almaları durumunda gelir belgesi talep etmemektedirler.
Şirket Ortağı/Serbest Çalışan
Güncel vergi levhası ve Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ve ekleri, ticaret sicil gazetesi
Rantiyeler
- Kira geliri elde edilen gayrimenkule (yalnızca konut ve iş yeri) ait tapu belgesi, kira kontratı, banka onaylı hesap ekstresi
Mevduat gelirine ait banka onaylı hesap ekstresi
Önemli Not : Talep edilen kredinin ya da kredi kartının limitine veya türüne göre bankalar ek belge ya da teminat isteyebilirler.
Gelir Belgesi Örneği
Gelir belgesi nedir, gelir belgesi nasıl alınır, gelir belgesi e-Devlet ve gelir belgesi örneği gibi merak edilenleri araştırdığımız yazımızla ilgili merak ettiklerinizi yorum bölümünden bizlere gönderebilirsiniz.
Gelir Belgesi Nasıl Alınır ? Gelir Belgesi Örneği (E-Devlet) Yazısı İçin Yorum Yap veya Soru Sor.