
Boşanma oranlarının her yıl arttığı ülkemizde mağdur taraf olmak istemeyen vatandaşlarımızın sıkı bir araştırma yaparak, haklarının neler olduğunu öğrenmeleri gerekiyor. Ancak bir çok vatandaşımız tarafından her konuda olduğu gibi, boşanma sonrasında da devlet tarafından yapılan yardımlar konusunda bilgi eksikliği mevcut oluyor. Zor bir süreç sonrası mağdur olmadan boşanma evresini atlatmak isteyen kadınlara devlet tarafından yapılan bütün destekleri sizler için araştırdık. Bu yazımızda eşinden boşanan kadına maaş bağlanması, eşinden boşanan kadınlara devlet yardımı, boşanmış kadına dul maaşı, eşinden boşanan kadın ne kadar maaş alır ? Boşanmış kadınlara verilen devlet yardımı şartları ve başvuru ile ilgili bilgiler vereceğiz.
Boşanmış Kadına Devlet Yardımı
Bilindiği üzere; eşi vefat eden kadınlara dul aylığı adı altında devlet desteği verilmektedir. Peki eşinden boşanan kadına devlet desteği veriliyor mu ? Cevabımız dolaylı yoldan EVET. Devlet hiç bir kadına boşandığı gerekçesiyle doğrudan herhangi bir maaş bağlamamaktadır. Dolaylı olarak Vakıflar, Kaymakamlıklar ve Sosyal Yardımlaşma Vakıfları aracılığıyla eşinden boşanan kadınlara devlet tarafından yardım yapılmaktadır.
Boşanmış Kadına Babadan Maaş Bağlanması
Boşanan kadınların anne veya babalarının sosyal güvenlik haklarından yararlanma hakları vardır. Boşanmış kadının Genel Sağlık Sigortası (GSS) problemi yaşamaması için anne veya babalarının hayatta olmaları gerekmektedir. Anne ya da babası hayatta olmayan boşanmış kadınlara ise yetim aylığı verilmektedir. Evlilik ödeneği almış kadın ise, ödenek süresi bitene kadar yetim aylığından faydalanamıyor.
Belediye Yardımları
Belediyeler boşanmış ve mağdur durumda olan kadınlara çeşitli alanlarda yardım yapabilmektedirler. Mağdur olduğunuzun tespiti halinde yardım yapılması söz konusu olacaktır. Özellikle büyükşehir belediyelerinde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü birimi, ihtiyaç sahibi kadınlara yönelik hizmetler sunmaktadır. Belediyeler; kişinin muhtaç olduğunu tespit etmek adına sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapar. Muhtaçlık belgesi, adres ve kimlik tespit çalışmaları yapıldıktan sonra giysi, mobilya ve ev eşyası gibi yardımlarda bulunur. İhtiyaç sahibi kadına gizlilik ilkesi esasıyla Sosyal Yardım Kartı desteği sağlanır. Boşanmış kadının belediye tarafından sunulan bu hizmetlerden yararlanabilmesi için ikametinin kayıtlı olduğu belediyedeki Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü birimine başvuru yapması gerekmektedir.
Boşanmış Kadına Yoksulluk Nafakası
Bilindiği üzere son zamanlarda iyice gündeme oturan nafaka konusunda 5 yıllık bir sınır getirilmişti. Süresiz olmasa da, en fazla 5 yıla kadar; boşanmış kadına nafaka ödenebilmektedir. Boşanmış kadının bu nafakadan faydalanabilmesi için iki şart vardır;
- Boşanan eşin boşanma durumunda yoksulluğa düşecek olması
- Eşin az kusurlu ya da kusursuz olması
Bu şartlar sağlandıktan sonra zaman aşımı süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Nafaka talebi boşanma sürecinde yapılabileceği gibi, boşanma davasından ayrı bir dava olarak da yapılabilmektedir.
Boşanmış Aile Çocuğuna Devlet Yardımı
Öğrenim görmeyen çocuklara 18 yaşına kadar, öğrenimine devam eden çocuklara ise 25 yaşına kadar verilen maaşlar; Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması durumunda okul bittikten sonra annenin maaşına aktarılır. Güncel dul aylığı 921 TL, yetim aylığı ise 450 TL’dir.
Bu yazımızda eşinden boşanan kadına maaş bağlanması, eşinden boşanan kadınlara devlet yardımı, boşanmış kadına dul maaşı, eşinden boşanan kadın ne kadar maaş alır ? Boşanmış kadınlara verilen devlet yardımı şartları ve başvuru ile ilgili bilgiler verdik. Merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlere gönderebilirsiniz.
6 yıldır arıyım 3 tane çocuğum var maddi destekten yararlanmak istiyorum