E-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır ? E-Haciz Sorgulama

Map Anasayfa Genel Rehber E-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır ? E-Haciz Sorgulama
E-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır ? E-Haciz Sorgulama

Vadesi geçen vergi alacakları için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hemen hemen herkese uygulanabilen E-Haciz elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Böylelikle, vadesi geçmiş borcu bulunan vatandaşların banka hesaplarına bloke konulmasıyla birlikte alacaklar tahsil edilebiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından banka hesaplarına uygulanan e-haciz (elektronik haciz), ülkemizde sayıca hiç de az olmayan bir kısmı ilgilendiriyor. Biz de bu yazımızda E-Haciz nedir ? E-Haciz nasıl kaldırılır ? E-Haciz sorgulama nasıl yapılır ? E-Haciz ne zaman kaldırılır ? sorularına cevap vereceğiz.

E-Haciz Nedir ?

Elektronik haczin kısa adı olan e-haciz; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, ödenmeyen vergi borçları gecikmeye düştüğünde alacakları tahsil edebilmesi için elektronik ortamda gerçekleştirilen bir haciz uygulamasıdır. E-haciz uygulamasıyla; borç yükümlüsünün banka hesaplarının hepsine, borçlarını ödeyene kadar geçici olarak bloke konulur. Bu blokenin uygulandığı süre boyunca, borçlunun hesaplarında bulunan her türlü varlığına erişmesi engellenir. Bu blokeye tahvil, bono ve hisse senedi gibi yatırım hesapları da dahildir.

E-Haciz Ne Zaman Kaldırılır ?

E-haciz uygulanan borçlu; borcunun tamamını ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kararlaştırılan belirli bir bölümünü ödediğinde, banka hesaplarındaki bloke kaldırılır.

E-Haciz Süreci Nasıl Gerçekleşir ?

E-haciz süreci 4 aşamadan oluşmaktadır.

Borçlu Bilgilerinin Vergi Dairesine Gönderilmesi

E-haciz sürecinin başlangıcında, vergi mükellefinin borçlarını ödememesi vardır. Mevcut borçlar ya da farklı kurumlar aracılığıyla vergi dairelerine aktarılan borçların ödenmemesiyle süreç işlemeye başlar.

Borçluya Çağrı Yapılması

Borçların ödenmemesinin ardından borçluya en geç 7 (yedi) gün içinde ödeme yapması veya mal beyanında bulunması çağrısı yapılır. Bu yedi günlük süre zarfında borcu yapılandırmak, taksitlendirmek veya toplu ödeme yapmak mümkündür. Bu yüzden, borçluya çağrı yapıldığında hemen vergi daireleri ile görüşmek çok önemlidir.

İlginizi çekebilir:  Akbank Eft İptal Etme İşlemi - Nasıl Yapılır? - 2 Farklı Yol

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Devreye Girmesi

Çağrı yapıldıktan sonraki yedi gün içerisinde mal beyanında bulunulmaması, taksitlendirme veya ödeme yapılmaması durumunda e-haciz işlemi gerçekleştirilir.

Banka Hesaplarına Bloke Koyulması

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tüm bankalara borçluyla ilgili bildirimde bulunulur. Bunun ardından da bankalar borçlunun banka hesaplarındaki bütün varlıklara bloke koyarlar.

E-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır ?

E-haciz sorgulamak için 2 (iki) ana yöntem vardır.

Gelir İdaresi Başkanlığı Üzerinden E-Haciz Sorgulama

Bu işlemi yapabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yer alan İnternet Vergi Dairesine kimlik bilgileriyle giriş yapmak gerekmektedir.

E-Devlet Üzerinden E-Haciz Sorgulama

E-Devlet üzerinden E-Haciz sorgulamak için; e-Devlet girişi yaptıktan sonra hizmetler bölümündeki Gelir İdaresi Başkanlığı platformunda yer alan “Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-Haciz Banka)” sayfasına girilebilir. Direk bağlantıya gitmek isteyenler Buraya Tıklayarak e-Devlet girişi yaptıktan sonra e-Haciz sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler.

E-Haciz Nasıl Kaldırılır ?

E-haciz uygulanmadan önce; borçluya ödeme bildirisi gönderildikten sonraki 7 (yedi) gün içerisinde toplu ödeme yaparak ya da taksitlendirme yoluna gidilerek e-Haciz işlemi başlamadan durdurulabilir. Toplu ödeme yapılması durumunda hem banka hesaplarındaki hem de gayrimenkuller üzerindeki haciz uygulaması kaldırılmaktadır. Taksitlendirme seçeneğinde ise banka hesaplarındaki blokeler kaldırılırken; borcun tamamı ödenene kadar gayrimenkuller üzerindeki hacizler kaldırılmamaktadır.

Bu yazımızda E-Haciz nedir ? E-Haciz nasıl kaldırılır ? E-Haciz sorgulama nasıl yapılır ? E-Haciz ne zaman kaldırılır ? sorularına cevap verdik. Merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlere gönderebilirsiniz.

Makalemizi Faydalı Buldunuz mu?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 puan, ortalama: 0,00 out of 5)
blankLoading...
Güncelleme:

E-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır ? E-Haciz Sorgulama Yazısı İçin Yorum Yap veya Soru Sor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *