Konut kredisi, bireylerin konut alırken faydalanabileceği özel bankacılık uygulamalarından biridir. Özellikle Türkiye gibi konut fiyatlarının yüksek olduğu ülkelerde, banka destekli konut finansmanı sağlamak son derece önemlidir. İlk defa bir ev sahibi olacak ya da yatırım amaçlı yeni bir ev satın alacaksanız bankaların konut kredisi desteğinden faydalanarak bu isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazımızda Konut Kredisi nedir ? Bankalar konut kredisinin yüzde kaçını veriyor ? Banka konut kredisinin yüzde kaçını karşılıyor ? Ekspertiz ücretini kim öder ? gibi merak edilen soruları cevaplamaya çalışacağız.
Konut Kredisi Nedir ?
Konut sahibi olmak isteyen vatandaşların çoğunun birikim yapma fırsatı olmuyor. Birikim yapanlarınsa almak istedikleri evin fiyatı giderek yükseldiği için, biriktirdikleri miktar genel olarak yetersiz kalıyor. Bu gibi durumlardaysa vatandaşın imdadına bankaların verdiği konut kredisi yetişiyor. Konut kredisi, satın alınacak evin ücretinin banka tarafından ödenerek; satın alacak müşterinin kira öder gibi taksit ödedikten sonra o eve sahip olmasına yarayan sistemin adıdır. Konut kredisinde bilinmesi gereken en önemli husus, konut kredisiyle satın alınan evin banka tarafından ipotek edildiğidir. Yani kredi taksitlerinizin tamamı bitene kadar bankanın kiracısı olarak bilinmektesiniz.
Konut Kredisi Hakkında Yanlış Bilinen Bilgiler
Bireyler, konut kredisi kullanırken birçok konuda bilgi eksikliği yaşayabilirler. Bu eksiklikler, bazı soruları da beraberinde getirmektedir. En sık karşılaşılan sorulardan birisi; bankalar konut kredisinin yüzde kaçını veriyor ? sorusudur. Bankalar, müşterilerine kredi kullandırırken belli fizibilite raporlarından faydalanırlar. Konut kredilerinde kullanılmakta olan rapor tipi ekspertiz raporudur. Ekspertiz raporu, banka konut kredisinin yüzde kaçını karşılıyor ? sorusunun gizli anahtarı olarak görülebilir. Zira bankalar, pandemi öncesine kadar ekspertiz raporunda yer alan net değerin %80’ine kadar kredi kullandırtabilirlerdi. Ancak koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan ekonomik önlemlerle bu oran 500.000 TL’ye kadar olan konutlar için %10’a düşürüldü. 500.000 TL ve üstü değeri olan konutlarda ise %20 peşinat zorunluluğu devam etmektedir. Yasalarla belirlenen bu çizgi, bankalar konut kredisinin ne kadarını verir ? sorusunun ayracı niteliğindedir.
Ekspertizin Yüzde Kaçına Kredi Çıkar?
Ekspertiz raporu, genellikle tüketicinin konut finansmanı başvurusunun onaylanmasının ardından oluşturulmaktadır. Ev almak için bankaya başvuran birey, finansman için gerekli belgeleri ilgili bankaya iletir. Banka, ön ve ana değerlendirmenin ardından müşterisine olumlu ya da olumsuz bir cevap sunar. Kredi talebinin olumlu sonuçlanmasının ardından anlaşmalı bir ekspertiz firmasına ilgili konutla ilgili bilgiler iletilir. Ekspertiz firması, alanında uzman bir eksperi krediye konu olacak konutu incelemek üzere görevlendirir. Eksper, evi A’dan Z’ye inceledikten sonra firmasına bir rapor sunar. Firma, gerekli düzenlemelerin ardından raporu bankaya iletir. Banka, ilk olarak söz konusu evin konut kredisine uygun olup olmadığına bakar. Bankalar, aksi bir durum olmadıkça kat mülkiyeti ya da kat irtifakı bulunmayan evlere kredi kullandırmazlar. Bu tür durumlarda tüketici, ihtiyacı olan tutarı ihtiyaç kredisi olarak çekebilir.
Ekspertiz raporunda evin değerini gösteren özel bir alan bulunur. Banka, konut kredisinin tutarını bu alanda yazan değere göre şekillendirir. Ekspertiz raporunda yer alan değerin %90’ı banka tarafından, geri kalan kısmı ise evi alacak kişi ya da kişiler tarafından karşılanır. Örneğin; bir A bankasına konut kredisi başvurusunda bulunduğunuzu ve talebinizin olumlu sonuçlandığını varsayalım. Bankanın yetkilendirdiği ekspertiz firmasının hazırladığı raporda konut değeri 100.000 TL ise söz konusu bankadan 90.000 TL konut kredisi kullanabilirsiniz. Geri kalan 10.000 TL ve konut kredisi masrafları, tarafınızdan karşılanacaktır. Bu şartları sağlamanız durumunda ilgili bankadan 90.000 TL’yi maksimum 120 aya kadar vade ile çekebilirsiniz. Özetle bankalar konut kredisinin yüzde kaçını veriyor? sorusunun yanıtı ekspertiz değerinin %90’ıdır.
Ekspertiz Masrafını Kim Öder?
Ekspertiz firmaları, krediye konu taşınmazı inceleyerek oluşturdukları rapordan belirli bir tutarda ya da oranda masraf almaktadırlar. Bankalar, bu gibi masrafların ödenmesi hususunda 2 farklı yöntem kullanmaktadırlar. İlk yöntem ekspertiz masraflarını kredi müşterisinin ödediği yöntem olarak dikkat çekmekte ve bankalar tarafından daha çok bu yöntem kullanılmaktadır. Ekspertiz masrafı, doğrudan krediye dâhil edilebileceği gibi kredi dışında da tahsil edilebilmektedir.
Ekspertiz masrafının ödenmesi hususunda kullanılan bir diğer yöntem ise masrafların banka tarafından karşılanmasıdır. Bankalar, bu gibi yöntemleri daha çok kampanya dönemlerinde kullanmaktadırlar. Banka, belirli bir dönemde ya da sürekli olarak ekspertiz masraflarını karşılayacağını beyan edebilir. Bu durumda eksper masrafları kredi müşterisi tarafından değil, krediyi veren banka tarafından karşılanır. Ekspertiz masrafını kim öder ? sorusunun yanıtı da bankanın özel bir kampanya düzenleyip düzenlememesine bağlıdır.
Eğer banka ile konut sahibi firma arasında proje anlaşması yapılmışsa ekspertiz masrafları ilgili şirket tarafından karşılanabilir. Krediye konu tüm dairelerin aynı sitede ya da bölgede bulunması, ekspertiz masraflarının düşmesini sağlayacaktır. Konut satışlarını arttırmak isteyen bir şirket, ekspertiz masraflarını karşılayarak satışını yaptığı konutlara olan ilgiyi arttırabilir.
Bu yazımızda sizlere Konut Kredisi nedir ? Bankalar konut kredisinin yüzde kaçını veriyor ? Banka konut kredisinin yüzde kaçını karşılıyor ? Ekspertiz ücretini kim öder ? gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlere gönderebilirsiniz.
Kosova’da