
Akbank Bireysel Emeklilik Sistemi 2018
2017’nin ocak ayında yürürlüğe girmekte olan Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) aracılığıyla çalışan kişilerin maaşlarından net %3’lük kesinti yapılarak kendi adlarına açılan hesaplara otomatik olarak aktarılmaya başlandı ve tasarrufun bu şekilde arttırılmasının temelleri atıldı. Çeşitli nedenlerle Bireysel Emeklilik projesinden ayrılmak isteyen vatandaşlarımız, Akbank’ın sunduğu alternatif kanallar vasıtası ile bu isteklerinde Akbank bireysel emeklilik herhangi bir sorun olmadan yerine getirebilmektedir.
Akbank Bireysel Emeklilik 2018 Sistemi Nasıl İşler?
Şu an ülkemiz üzerinde çalışmakta olan vatandaşlar SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR gibi bir emeklilik sistemine bağlı olarak çalışmaktadır. Ancak bu kurumlar çalışanların maaşlarına bakarak bir prim ödemesi alıyor ve emeklilik yaşını buna göre çıkartıyor. Emeklilikte de tüm etkenlere bağlı olarak bir emekli olunduğu zaman maaş hizmeti veriyor. Her şey minimum seviyede olduğu için ne yazık ki emeklilikte alınan maaşlar, birçok vatandaşı tatmin etmiyor. İşte bu noktada Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı sigortalara tamamlayıcı hizmete giren Bireysel Emeklilik projesi devreye giriyor. Bireysel emeklilik sistemlerinde çalışanların her ay belirli bir miktarda yatırımı kendi isimlerine ait hesaplara aktarımı sağlanmaktadır. Böylece emeklilik vakti gelen vatandaşlarımızın, SGK’dan alacaklarına ek olarak bir birikimleri olmuş olur ve maaşları da yükselir. SGK gibi yalnızca emekli maaşı almak yerine, emeklilik döneminde daha önce yatırmış oldukları paraları toplu bir şekilde alan vatandaşlarımız, bu sistem üzerinden güzel yatırımlar yapmaktadır.
Cayma Hakkı Bulunuyor
Çalışanların zorunlu olarak katılım sağladıkları bireysel emeklilik projesi için, ayrıca projeden cayma gibi bir hakkınız da olmaktadır. Fakat herhangi bir aidat ya da kesinti gibi durumların başınıza gelmemesi için sözleşme yürürlüğe girdikten sonra en geç 2 ay içerisinde iptal kararınızın alınması gerekmektedir. 2 aydan daha uzun süredir aktif olan BES hesabının iptalini gerçekleştirmek isteyen tüketicilerin hesaplarından katılım payı ve aidat gibi çeşitli isimlerle kesintilerin alınması söz konusu olabiliyor. Çalışanlar, iptal işlemini yapmadan önce hesaplarından ne kadarlık kesinti olacağını öğrenme imkanına da sahiptir ve kısa süre içerisinde öğrenilebiliyor.
Akbank BES İptali Nasıl Yapılır?
Akbank Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmış olan çalışanların, birikim hesaplarını yan kuruluşu olan Avivasa ile devreye girmektedir. Bu kapsamda iptal gerçekleştirmek isteyen çalışanların Akbank’a ek olarak Avivasa şubelerinden de yararlanma hakları bulunmaktadır.
Şubeden BES İptali Nasıl Yapılır?
Akbank veya Avivasa şubesine giderek sizler de BES iptal dilekçesi yazabilir ya da kendisine teslim edilen hazır dilekçenin boş alanlarını kendi bilgilerinize göre doldurabilirsiniz. Söz konusu dilekçeyi imzalayıp teslim eden çalışan anında BES iptalinin gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz, ancak para iadesi için 10 iş günlük yasal sürenin mutlaka beklenmesi gerekmektedir. Para iadesi, kesintiye uğrayan maaşın yatırıldığı hesaba aktarılır ve o hesap üzerinden alabilirsiniz.
Telefondan BES İptali Nasıl Yapılır?
BES hesabını telefonla iptal etmek isteyen çalışanların ise çok hızlı bir şekilde bunu yapabilmesi olanağı bulunmaktadır. 444 11 11 numaralı çağrı merkezini arayan çalışanlar, müşteri temsilcisine bağlanıp gerekli güvenlik teyitlerini kısa bir süre içerisinde vererek, BES iptalini gerçekleştirebilir. Para iadesi 10 iş günü içerisinde yapılmaktadır.
Akbank Bes İptal Durumunda Kesinti Yapılıyor
Çalışanlar sözleşmelerin hazırlanmasının ve BES hesabının açılmasına ek olarak, 2 ay içerisinde cayma hakkından yararlanmaları halinde herhangi bir kesintiye uğramadan yatırmış oldukları paraları kendi hesaplarına alabilmektedir ve bunu da bankalar aracılığı alabilir. Fakat BES hesabının 2 aydan fazla süredir aktif olması durumunda, bazı kesintiler yapılır ve bu kesintilerin dışında kalan para sizlerin hesabına aktarılır.
Türkiye’nin diğer bankalarından olan Ziraat bankası’nın sunduğu Ziraat Bireysel Emeklilik linkine tıklayarak, yazdığımız detaylı makalemizi okuyabilirsiniz.
Akbank Bireysel Emeklilik 2018 nedir, şartları nelerdir ? Yazısı İçin Yorum Yap veya Soru Sor.