İnsanların en temel ihtiyaçlarından birisi olan barınma ihtiyacı, günümüz şartlarında çok daha zorlaşmıştır. Ev almadan önce uygun evi bulmak, uygun meskeni bulmak, gereken nakdi bulmak gibi bir çok problemle karşılaşabiliyoruz. Ev almak isteyenlerin karşılaşabileceği problemleri en aza indirgemek adına sizler için araştırma yaptık. Bu yazımızda ev almak isteyen vatandaşlarımız için dikkat edilmesi gerekenleri adım adım anlatacağız.
Başlıklar
Hedef Belirleme
Ev sahibi olmadan önce tam olarak ne istediğinizi bilmeniz sizin yararınıza olacaktır. Aşağıdaki adımları izleyerek hedef belirleyebilirsiniz.
Ortak Karar
Bir ev satın almak, ekonomik olarak çok büyük bir adımdır. Bu yüzden ev almadan önce aile bireylerinizle ortak bir karara varın. Nereden, hangi evi, hangi finansal koşullarla alacağınızı ailenizle net bir şekilde konuşun.
Amaç
Almak istediğiniz evi ne amaçla alacağınızı netleştirin. İçinde yaşamak için alıyorsanız size uygun bir ev olduğundan emin olmalısınız. Yatırım amaçlı alıyorsanız, evin bulunduğu meskende ev fiyatlarının yükselip yükselmediğini araştırın.
Araştırma Yapın
Alacağınız evin konumu çok önemlidir. Kendiniz oturacaksınız; sizin ve aile bireylerinizin iş yerlerine uzaklığı önem arz eder. Ulaşımın kolay olması, okula giden çocuğunuz varsa okuluna yakın olması sizin için bir avantaj olacaktır. Yatırım amaçlı alınacak evlerde ise bölgenin gelişme potansiyelinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Ekonomik Faktörler
Ev almadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de finansal konulardır. Bunları biraz detaylandıralım.
Evin Ödemesi
Ev için kredi kullanacaksanız, en az evin %10’u kadar peşinatınız olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Krediyle ev alacak vatandaşlara bir uyarımız da şu şekilde :
Ev kredisi çekecekseniz, istenen peşinatı eşinizden, dostunuzdan, çevrenizden veya finans kuruluşlarından (banka, sandık vs..) borç almayın. Hem ev kredisi hem de peşinat için aldığınız borcu ödemek sizi zorlayabilir.
Gelir Güvencesi
İşiniz ve geliriniz güvencede mi ? Her ay düzenli kredi ödemesi yapabilecek durumunuz var mı ? Varsa bile, konut kredileri yüksek vadeye sahip oldukları için; uzun yıllar gelirinizin olup olmayacağını göz önünde bulundurun. Çünkü ev sahibi olmak için ödemelerinizi düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir.
Evi Kiraya Verecekseniz
Evi kiraya vermeyi düşünüyorsanız, ödeme planınızı kiradan gelecek gelire göre ayarlamayın. Satın aldığınız evi kiralamakta zorlanabilirsiniz. Ya da kiralasanız bile, kiracınız ödeme yapmakta zorlanabilir.
Karar Verme
Her şeyi ayarladıktan sonra doğru evi almak için karar vermeniz gerekmektedir. Bunu yapmak için de bir kaç adımı uygulamanız gerekmektedir.
Dayanıklılık
Deprem bölgesi olduğumuzu düşünürsek, deprem raporu olan binaları incelemenizde fayda vardır. Seçenekler arasında kaldıysanız en yeni olan binadan ev almak daha mantıklıdır. Evi aldıktan sonra zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırmanız gerektiğini de hatırlatmamız gerekir.
Masraflar
Ev aldıktan sonra masrafların bittiğini düşünmeyin. Hele hele krediyle alıyorsanız evi çok dikkatli seçmeniz gerekmektedir. Tadilat yapılması gerekiyor mu ? Tapu ücreti ne kadar ? Bina veya site aidatı ne kadar ? Evin yıllık vergisi ne kadar ? Ev için yapılacak olan deprem sigortası ne kadar çıkıyor ? Evi seçmeden önce bütün bu masrafları da karşılaştırarak doğru tercih yapmanız gerekmektedir.
Bu yazımızda ev almak isteyen vatandaşlarımız için dikkat edilmesi gerekenleri adım adım anlattık. Merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlere gönderebilirsiniz.
Adım Adım Ev Almak Yazısı İçin Yorum Yap veya Soru Sor.